Splendor – despre o carte, de la depărtare***

Am învățat să scriu greu, percepând scrisul în primul rând ca pe un gest specific uman, ca și spălatul pe mâini, băutul cafelei sau căsătoria. Am început să scriu această carte singur, cu un sens intim-utilitar, știind că odată cu ea, duc la capăt o experiență uneori supărător de personală. Am continuat-o cu celalalt autor, care mă cunoaște cel mai bine și cunoaște mecanismele imposibil de narat care au determinat această proză, ca și întâlnirea noastră. E o carte scrisă de doi autori, pentru că eu cred și noi credem că sunt lucruri care nu se pot spune decât așa, cu două voci, care se vor ascultate simultan, fără a crea nicio confuzie. A început ca un jurnal de vise, brusc, pe o perioadă foarte exactă și niciodată reluat în altă formă sau circumstanță. Nu am vrut un construct cultural și livresc, cred și acum că oamenii care iau contact cu experiența poetică nu mai au timp de așa ceva. Pentru că viața lor are alte resorturi, corpul lor își regăsește alte potențialuri. Simbolurile, miturile, imaginile recognoscibile nu intervin decât pentru că, la un moment dat, au marcat traseul nostru personal.

Este o carte care trece prin șapte tonalități diferite, pentru că și noi suntem mereu diferiți, iar asta nu ne împiedică să ne vedem mai departe, pe cât de coerent posibil, de drumul interior și exterior. Ea propune, literar vorbind, o platformă de comunicare între toate genurile literare posibile și o teorie: că în orice moment, necesitatea interioară îți poate prietenește dicta o altă voce și implicit o altă formă de scris. În același timp, susține existența reală a unei dimensiuni (a câta, oare?) a lumii noastre, care este dimensiunea poetică. Care are exigențele, probele, realizările și ambiguitățile ei.

Nu știu dacă asta s-a mai făcut cu o astfel de miză, cu un astfel de spirit. Asemănări, sigur, se pot oricând detecta. Dar am motive să cred că lumea noastră se depărtează tot mai mult de identitatea ei reală. Întoarcerile sunt infernale, grele, dureroase, deranjante, plictisitoare. Dar posibile. Am vorbit în Splendor despre toate acestea, despre o finalitate a unei opere personale care, până la urmă, suntem tot noi. Despre încrederea în poezie ca eliberare. Îmi vine să spun, deși nu e nicio legătură, fără ortografie, fără stil și chiar fără caligrafie.

De aceea cred că e un curaj maxim faptul că o editură a fost de acord să publice așa ceva. Cred, la fel, că este dificil faptul că un poet, Ruxandra Cesereanu, și-a asumat stalkerizarea unei colecții din care face Splendor. Și faptul că un alt poet, Marius Conkan, îl va fi citit pe 19 aprilie, în locul meu. De ce? Pentru că lumea de azi crede că vrea altceva. Mă gândesc mereu la întrebarea pusă mereu în joacă, ce carte ți-ai lua pe o insulă pustie etc. etc.; cred că ea ascunde un lucru foarte adânc, acela că nu ai nevoie de nicio carte acolo, pentru că lumea are întotdeauna un alt mod de a-și cere activarea instinctelor poetice. Iar scrierea și apariția cărții acesteia fac parte dintr-o asemenea întâmplare. Aceea că acum, în secolul 21, între 2005 și 2010, când a fost scris, rescris și completat textul, acesta a fost felul în care am înțeles că trebuie să facem gestul esențial. Mai târziu sau în alt loc, s-ar putea să fie altul.

Despre Splendor nu mai adaug decât că desenul de pe copertă a fost găsit prin hazard, pe Internet și el aparține unei tinere artiste lituanieniene care, fără ezitare, a fost de acord cu încredințarea și prelucrarea lui. Lucrul acesta s-a petrecut de-a lungul unei zile. Aceasta e doar una dintre legăturile foarte îndepărtate, continue și inevitabile despre care vorbim în această carte.

______________________________

*** Pe 19 aprilie, la Cluj, s-a lansat colecția Stranioteka, inițiată de Ruxandra Cesereanu; textul de mai sus, fără unele mici variații introduse de mine acum, a fost citit atunci de Marius Conkan. Tot atunci s-a vorbit despre o nouă ediție a uneia dintre cărțile cele mai puternice din literatura noastră de instinct poetic, Tricephalos. Autoare – Ruxandra Cesereanu. O carte care, din fericire, are substanță vie și putere de a povesti; care, din fericire, inflamează și provoacă discursurile critice, eșuate de multe ori într-una dintre cele două, binecunoscute extreme. S-ar cuveni știute, în legătură cu această carte, discursurile secundare, din umbra luminoasă a lecturii favorabil corozive. Care, din nefericire, se practică rar, pentru că presupune o mitridatizare auctorială deloc facilă și o liniștire a delirelor intra-paradigmatice care bântuie abia începutul secol XXI.

În ceea ce mă privește, aleg pentru câteva zile tăcerea și o bucurie indescriptibilă pe care, în care se înscriu și toate acestea, și pe care, dacă nu m-aș teme de niște gânduri neisprăvite, aș recomanda-o, cu minima condiție a coborârii într-un anume întuneric, oricui.

Reclame

10 comentarii

 1. Howdy,

  ora25 recently read your post, titled Splendor – despre o carte, de la depărtare***, and enjoyed it enough to click the ‘Like’ button. Congratulations.

  Here is the post they liked:

  https://describor.wordpress.com/2011/04/20/splendor-%e2%80%93-despre-o-carte-de-la-departare/?sn=l

  and here is their info:

  Name: ora25
  Link: http://gravatar.com/ora25
  Gravatar Profile: http://gravatar.com/ora25
  We think they’re from: Bucharest, Bucuresti, Romania

  You might want to see what they’re up to – perhaps you will like their posts as much as they liked yours.

  WordPress.com | Thanks for flying with WordPress!

 2. 🙂

 3. fara stil fara ortografie fara caligrafie fara maini fara hartie fara cuvinte in cele din urma ca apogeu al oricarei gandirii poetice
  traim intr-o cvasi mistica a cuvintelor si uneori acestea devin capcane mortale ale starilor noastre esentiale, ale viziunilor. desi nu am citit cartea intuiesc ca voi doi ati trecut cu gratie divina peste aceste capcane.

  • Nu stiu cum e pentru altii, insa capcanele exista si nu sunt tocmai simpatice. Iar cuvintele… ce sa mai zicem de ele, sunt ca si lucrurile, vorba lui Macedonsky: „ah, lucrurile cum vorbesc si-n pace nu vor sa te lase”.

 4. o carte cumparata initial la recomandarea orei 25.am inceput s-o citesc pe tren si cu greu o lasam din maini.am citit-o apoi si pe avion la intoarcere acasa ceea ce a contribuit nu numai la trecerea timpului in mod placut dar si la desprinderea de lumea reala.m-a fermecat pe data si mi-a placut nespus de mult.de fapt,vroiam doar sa va adresez felicitarile mele personale 🙂

  • asadar am fost si in tren si in avion, doua mijloace de transport favorite si favorabile, ca sa zic asa. ceea ce e bine si neasteptat.

 5. Howdy,

  toscănița recently read your post, titled Splendor – despre o carte, de la depărtare***, and enjoyed it enough to click the ‘Like’ button. Congratulations.

  Here is the post they liked:

  https://describor.wordpress.com/2011/04/20/splendor-%e2%80%93-despre-o-carte-de-la-departare/?sn=l

  and here is their info:

  Name: toscănița
  Link: http://mihaeladitoscana.wordpress.com/?sn=l
  Gravatar Profile: http://gravatar.com/mihaeladitoscana
  We think they’re from: Milano, Lombardia, Italy

  You might want to see what they’re up to – perhaps you will like their posts as much as they liked yours.

  WordPress.com | Thanks for flying with WordPress!

 6. Multumesc pentru link , v-am adaugat si eu.
  Toate cele bune

 7. Cu bine, asemenea.

 8. Howdy,

  maskirovka recently read your post, titled Splendor – despre o carte, de la depărtare***, and enjoyed it enough to click the ‘Like’ button. Congratulations.

  Here is the post they liked:

  https://describor.wordpress.com/2011/04/20/splendor-%e2%80%93-despre-o-carte-de-la-departare/?sn=l

  and here is their info:

  Name: maskirovka
  Link: http://gravatar.com/maskirovka
  Gravatar Profile: http://gravatar.com/maskirovka
  We think they’re from: Doha, Ad Dawhah, Qatar

  You might want to see what they’re up to – perhaps you will like their posts as much as they liked yours.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s